Historisk sightseeing på Hitra og Frøya

På denne heldags sightseeingen vil du få et innblikk i historiene som fins på Hitra og Frøya. Øyene bugner av spennende historier og norsk kultur.


Program

Kystmuseet i Fillan

Vi besøker Kystmuseet i Fillan, sentrum på Hitra, og de faste utstillingene Folket i Flatvika og Russerforliset.

”Folket i Flatvika” er ei utstilling om en flergenerasjonsfamilie som bor på en typisk liten gård et sted på Trøndelagskysten i året 1920. På denne tida er det et viktig tidsskille her på kysten: Overgangen fra den gamle, tusenårige kystkulturen og til vår moderne tid. Når du kommer til Flatvika, kan du få møte noen av dem som bor der. Ved hjelp av en lomme-pc kan du høre at de snakker til deg og forteller deg sin historie.

«Russerforliset»
En kald og stormfull oktobernatt i 1760 drev et russisk marinefartøy hjelpeløst i Ramsøyfjorden, mellom Smøla og Hitra. Under full storm forliste til slutt skipet mot Sæbuøya på Hitra. Hele den russiske besetningen omkom i forliset.. eller gjorde de egentlig det? Historiene om forliset av Jedinorog verserte i mange år livlig blant folk på Smøla og Hitra. Etter hvert ble historiene til sagn, og det ble med tiden vanskelig å skille mellom virkelighet og fantasi. Sammen med guiden rusler vi rundt i utstillingen. Shoppingmuligheter i museumsbutikken.

Hopsjøbrygga

Besøk det gamle handelsstedet på Hitra. På Hopsjøbrygga forteller vi historien om de store proprietærene og besøker hvalfangstmuseet i 3. etasje og den gamle krambua ved inngangen. Shoppingmuligheter i krambua.

Vi spiser deretter lunsj, meny etter nærmere avtale.

Dolm Kirke

Vi kjører videre, den gamle veien over Dolmøya og ut til Dolm Kirke. På veien får vi høre om Dolmsundet. På begge sider av dette sundet finnes store mengder kulturminner. De eldste sporene etter folk stammer fra Fosnatradisjonen, som er Norges eldste bosetning. Dette er flintgjenstander som er mellom 10 000 og 11 000 år gamle.

Ved Dolm Kirke møtes vi av en guide fra Kystmuseet, som forteller om en av den eldste bygningene som fortsatt er i bruk på Hitra. Vi vet ikke nøyaktig når det ble bygget kirke på Dolm, men vi antar at det var helt på slutten av 1400-tallet.

Fiskeværet Titran og Stabben Fort

Så hviler vi ørene litt og konsentrerer oss om å se på den vekslende naturen på vei fra Dolm og ut til det historiske fiskeværet Titran på Frøya. Kjøreturen tar ca. en time.

Når vi kommer til Titran stopper vi først ved kafeen på Gaustadbrygga for kaffe og vaffel. Deretter kan de som ønsker det spasere opp til minnesmerket over alle de som døde i stormen natt til 14. oktober 1899. De andre blir med guiden i bussen. Til slutt blir det et kort stopp ved Stabben Fort, en kystbefestning brukt av tyskerne under 2. verdenskrig, bygget av russiske og serbiske fanger.

Inkludert

  • Explore Hitra guide under hele turen.
  • Egen museumsguide ved Dolm Kirke.
  • Inngangsbillett på Kystmuseet.

Varighet

7 timer og 45 minutter
(Tur/retur hotell eller avtalt startpunkt kommer i tillegg.)


Antall deltakere

Min. 10 personer
(Eller til prisen for 10 personer)


Sesong

Mars-November


Tilleggsinformasjon

  • Vi kan hjelpe med å sette opp buss dersom dere ikke ankommer med egen.
  • Eventuell lunsj på Hopsjø og kaffe/vaffel på Titran bestiller vi dersom dere ønsker det.

Pris

På forespørsel

Send forespørsel
Del info om denne turen

This post is also available in: English (Engelsk)