Matpakka - Et stykke norsk tradisjon

Matpakke

Stå opp kl.06.00. Inn på kjøkkenet, finne frem brødet og skjære opp tre skiver. Hente pålegg, to skiver med hvitost og en med salami. De påsmurte skivene legges på hverandre med et papir mellom hver. Så pakkes hele stabelen inn i bakepapir og legges i veska, klar for jobb.

Dette er en typisk morgen for store deler av den norske befolkningen. Dagen starter med å smøre lunsj. Dette er det norske fenomenet matpakke. For ja, dette er noe vi nordmenn har funnet på helt selv. Resten av verden ser rart på oss der vi sitter i 12-tiden og knitrer i papiret for å finne frem skiva med ost som har blitt litt svett i løpet av dagen.

Bor du i Norge er matpakke noe du kjenner enten du er 7 år eller 70 år. Allerede i barnehagen får du med deg matpakke hjemmefra. Og når det er tid for lunsj løper alle de små til sekken for å se om de er så heldig å få sjokoladepålegg på skiva si i dag. Slik er det gjennom hele skolegangen, og blir til en så sterk vane at når du går over i arbeidslivet fortsetter du like gjerne å stå opp tidlig for å smøre skivene og pakke de inn i papir. Så man til lunsj kan kose seg med ei skive med litt svett ost på.

 

Hvorfor har vi matpakker?

Matpakka er en tradisjon som stammer fra 1930-tallet. Da kom et regjeringsprogram som ville gi alle skolebarn et gratis måltid hver dag. Til slutt tok foreldrene over ansvaret og det hele utviklet seg gradvis til den matpakka vi kjenner i dag. Matpakka – som fortsatt er den vanligste måten å spise lunsj på i barnehagen, på skolen, på arbeidsplassen og på tur – består av en stabel med tre eller fire skiver brød med et lag av kjøtt, fisk eller ost på hver. I dag er matpakke mye mer enn bare en enkel pakke med brødskiver, det er en nasjonal institusjon, og en kilde til kulturell stolthet.

Et annet argument er at det er effektivt. Det norske arbeidslivet har i gjennomsnitt en halvtime lunsjpause. Derfor er det positivt å kunne spise istedenfor å måtte lage mat eller stå i kø for å kjøpe mat i store deler av den halvtimen.

 

Mer enn bare noen skiver.

Men matpakka er blitt til noe mer enn bare et par skiver med hvitost på. Vi lager både rundstykker, salater og ulike typer grøt som vi har med på jobb. Det kommer stadig nye artikler om hvordan man kan lage matpakken sin mer appetittlig og mer nærings givende.

Vi i Explore Hitra har tatt dette fenomenet og laget vår egen Matpakka – smaken av Hitra. Dette er en brosjyre med fantastiske matopplevelser fra Hitra. Fokuset ligger på tradisjoner og lokale råvarer. Dette er mat som har røtter langt tilbake og er en del av historien. Råvarene er så kortreist at de antagelig ikke har vært på en biltur en gang. Maten er noe av det viktigste om du ønsker å virkelig oppleve Hitra.

Under finner du brosjyren Matpakka – Smaken av Hitra. Ta gjerne kontakt dersom du er interessert i å finne ut mer om noen av matopplevelsen våre. Du finner kontaktsiden vår her.

 

Ei skive med litt svett ost på.

Mat med røtter langt tilbake i tid.

This post is also available in: English (Engelsk)